Lezen & Schrijven krijgt een rondleiding in de bieb

12 maart

Vroeger heette het bibliotheek. Wij noemden het toen al snel bieb. Op de foto zie je de ingang van de oude bieb aan de Emmasingel. De kinderen die je erop ziet, zijn nu alweer bijna 50 jaar ouder.

Nu hebben we al 22 jaar dat grote gebouw aan de Wilhelminasingel met Bibliocenter op de deur. Ooit geweest? Er is koffie, en het personeel kun je alles vragen. De aangeboden diensten en de prachtige, creatieve inrichting heeft in 2015 al een aardige prijs opgeleverd: die voor op een na beste bieb in Nederland. Je mag er best wel een beetje verliefd op raken.

Op een mooie donderdagochtend stappen we een uurtje voor openingstijd met een nieuwsgierig taalgroepje van Lezen & Schrijven naar binnen. We krijgen een rondleiding van Toos. Zij werkt al ruim de helft van haar leven bij de bieb. Haar achtergrond in het  onderwijs komt haar nu erg van pas; zo geeft ze er nu taallessen, die je in groepen kunt volgen. Haar enthousiasme valt op. We lopen rond en zien dat er materiaal is voor kleine baby’s (soort doeken met mooie tekeningen). Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Ook belangrijk: ze kunnen in de wasmachine. Niet alleen aan de kleintjes is gedacht, maar ook aan boeken met grote letters voor personen met slechte ogen en miniboekjes voor je binnenzak. Wie niet met boeken wil rondlopen, kan ze ook digitaal ‘lenen’. Dat is dus voor de e-readers. Studeren lukt er ook, genoeg plek daar. Je hoeft er niets, maar kunt er van alles. Zolang je niets leent, hoef je geen lid te zijn. In dat mooie gebouw met die vele ramen kun je heel wat meer dan alleen maar boeken lenen. Je kunt er uren turen in boeken, tijdschriften en op computerschermen. Ook door het raam, want ook buiten is het aan alle kanten mooi.

Er zijn lezingen, voorleesmiddagen, cursussen en koffie met gebak in de fraaie leeszaal. Wie de trap of lift neemt, komt bij de afdeling Jeugd terecht. Daar kun je zitten, staan en liggen. Niet slapen natuurlijk, maar lezen of luisteren. Het Bibliocenter is een informatieplein met een dak erboven. Om jezelf te ontwikkelen, maar zeker ook om mensen te ontmoeten.

Met ons groepje Lezen & Schrijven kregen we bij onze rondleiding makkelijk leesbare boeken te zien, waar je heel goed mee kunt oefenen. Ook was er een Starterskrant, die maandelijks uitkomt. Daarin staan veel interessante onderwerpen uit het nieuws voor startende lezers. Dus lekker leesbaar. En daar gaat het in het Bibliocenter juist om; iedereen kan er vinden wat het beste bij hem past. Het groepje van Lezen & Schrijven vond het interessant. Eens kijken wie lid wordt.

Convenant vernieuwende aanpak inbur...

Gemeenten Weert, Nederweert, Cranendonck...

Wijziging arbeidsmakelaarschap Cran...

Voor dit moment wordt het arbeidsmakelaa...

Banenmarkt vrijdag 4 oktober

Bespaar u die stapels sollicitatiebrieve...
webdesign: Artis.