Nieuwe samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven

5 april

Vandaag gaf Leon Heuvelmans van Stichting lezen en schrijven een voorlichting aan medewerkers van Werk.Kom en Risse Groep. Aanleiding hiervoor is dat Werk.Kom en Risse Groep dit jaar een nieuwe samenwerking aangaat met Stichting Lezen & Schrijven. Laaggeletterdheid is nog altijd een groot en (deels verborgen) probleem bij onze doelgroep. De partijen slaan de handen ineen en zorgen ervoor dat mensen met een leerachterstand in de toekomst trainingen kunnen volgen op het gebied van schrijven, rekenen, lezen en computervaardigheden. Wij willen namelijk graag dat onze doelgroep maximaal kan participeren in de samenleving. Regelmatig hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bijvoorbeeld moeite met lezen, schrijven of rekenen, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt kleiner zijn. Maar met een beetje hulp nemen deze kansen flink toe, zo leren de statistieken.
 

Heel wat laaggeletterden
Leon Heuvelmans vertelde vanmiddag dat maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd zijn. Daarvan is 65% autochtoon. Laaggeletterd zijn mensen die in het dagelijks leven moeite hebben met luisteren en spreken, basaal rekenen en/of basale digitale vaardigheden. Want je bent tegenwoordig al behoorlijk ‘gehandicapt’ als je niet weet hoe je een formulier invult op de computer. Iedereen is in meer of mindere mate leerbaar. Er kunnen dus mooie resultaten behaald worden bij Risse Groep en Werk.Kom.
 

Effect
Ook zijn er heel wat verborgen ongeletterden. Omdat ze schaamte voelen verbloemen mensen vaak dat ze slecht kunnen lezen. Ze gebruiken bijvoorbeeld excuses als ‘Ik ben mijn leesbril vergeten.’ Trainingen in taal, rekenen en computervaardigheden hebben op alle leefgebieden een groot effect op mensen. Ze voelen zich mentaal en fysiek gezonder, krijgen meer zelfvertrouwen, zijn zelfredzamer en zetten met meer vertrouwen stappen op de arbeidsmarkt. En daar doen we het allemaal voor! Binnenkort begint Werk.Kom met een pilot met 20 personen. In de loop van het jaar krijgen een aantal medewerkers een opleiding tot taaltrainer. Wordt vervolgd!

Vakantieliteratuur: Taalcoach Luke...

In zijn vrije uren heeft taalcoach Luke...

Joost Leenders: werkleider en mense...

Na heel wat jaren in het onderwijs vond...

Op Weg naar Werk bij Gemeente Weert

Ready voor take-off! We gaan op expediti...
Bron: MLA TV
Bron: MLA TV
Bron: MLA TV
Bron: MLA TV
Bron: Weert TV
Bron: Weert TV
webdesign: Artis.