Op volle kracht vooruit ondanks beperking

20 december

Sinds een tijd werkt Anneke Haaze als zorgassistent bij Land van Horne. Na een moeilijke periode staat ze weer met beide benen op werkvloer. Dankzij de loonwaardemeting van Werk.Kom heeft Anneke nu haar droombaan gevonden. Bij Land van Horne wordt rekening gehouden met haar mogelijkheden én met haar beperking.

‘Toen ik hoorde dat ik deze baan kreeg, werd ik emotioneel. Het betekent zo veel voor me! Ik heb er die avond een glaasje wijn op gedronken met mijn vriendinnen’, vertelt Anneke met een twinkeling in haar ogen.

Wandelstok
Ze heeft een lange weg afgelegd. ‘Een paar jaar terug werd er een ernstige ziekte bij mij geconstateerd. Er brak een zware periode aan. Op een dag zakte ik door mijn benen. Ik moest twee jaar lang revalideren. Ik ben nog steeds slecht ter been en loop met een wandelstok. Ik probeerde op verschillende manieren weer aan de slag te komen, maar het lukte  niet. Ik kwam uiteindelijk in de bijstand terecht en volgde een sollicitatietraining bij Werk.Kom. Net toen ik dacht dat het niet meer goed zou komen, kwam Esther Nijessen, Adviseur Werkgeversdiensten, naar me toe:

‘Anneke, we hebben misschien iets voor je!’

Het onverwachte gebeurde. Anneke sleepte een contract in de wacht bij Land van Horne. ‘Dit is ook nog precies wat ik wilde. In het verleden deed ik al een tijdje vrijwilligerswerk bij Land van Horne. Ik hield oudere mensen bezig, verzorgde de koffie en de thee en zo.’ Nu heeft Anneke eigenlijk van haar hobby haar werk kunnen maken. ‘Ik werk hier met dementerende mensen. Ik verzorg het ontbijt en de lunch, ik maak een praatje met de bewoners en bied ze altijd een luisterend oor, terwijl de verpleging andere mensen zorg biedt. Dat vinden mensen fijn. En soms organiseer ik zelfs een high tea voor ze!’

Ondanks haar beperking kwam Anneke dus toch aan slag en nog wel in een droomfunctie. Dat kon dankzij de loonwaardemeting. Wanneer een kandidaat vermoedelijk een verminderde arbeidsproductiviteit heeft, kan Werk.Kom een loonwaardemeting uitvoeren. De meting brengt de arbeidsproductiviteit in kaart. De hamvraag is: hoeveel werk verzet de kandidaat ten opzichte van een reguliere medewerker met dezelfde taken? Wanneer de kandidaat een verminderde loonwaarde heeft, maakt de werkgever aanspraak op loonkostensubsidie.

De eerste keer
En toen kwam Anneke voor het eerst bij Land van Horne. ‘We hadden meteen een goed gevoel bij haar!’, vertelt leidinggevende Yvonne Smolenaers. ‘Anneke straalt rust uit en kan prima met de bewoners overweg. Ze past helemaal binnen ons plaatje! Alleen voert Anneke haar werkzaamheden langzamer uit dan collega’s.

We besloten een 0-meting bij haar uit te voeren. Anneke scoorde goed, maar verloor punten op het gebied van tempo en zelfstandigheid. Toen Anneke een tijdje hier werkte, voerden we een  tweede meting uit. De score schoot nu een stukje omhoog, want Anneke was inmiddels goed ingewerkt. Het enige nadeel dat Anneke nu nog heeft ten opzichte van een reguliere medewerker is dat tempo. En zelfs dat is bij ons geen groot probleem. Bij de cliënten hier ligt het tempo namelijk sowieso wat lager. Anneke is voor ons een fantastische kracht! En ze heeft al foefjes bedacht om wat sneller te werken. Ze zet spullen die ze nodig heeft bijvoorbeeld op een wagentje zodat ze minder op en neer hoeft.

Eigenlijk heeft Anneke gewoon de ideale baan. En dat allemaal dankzij de loonwaardemeting!

Lezen & Schrijven krijgt een ro...

Vroeger heette het bibliotheek. Wij noem...

Vacature: Adviseur Werkgeversdienst...

Vanaf 1 april 2013 hebben de gemeenten W...

Fotoshoot Blue Monday

Onlangs vierden wij van Werk.Kom Blue Mo...
webdesign: Artis.