Vakantieliteratuur: Taalcoach Luke Berben brengt Verse Versjes uit!

31 juli

In zijn vrije uren heeft taalcoach Luke Berben van Werk.Kom er al schrijvend iets heel moois van gebakken. En hier liggen ze dan: zijn Verse Versjes Gedichten & Gedachten. Vers van de pers. Onlangs bracht Luke deze eerste officiële gedichtenbundel in eigen beheer uit. Hij werd gedrukt bij uitgeverij Bullseye in Weert. Verse Versjes is het resultaat van een aantal jaren fantaseren op rijm. ‘Ik heb al een paar mensen voorgelezen uit eigen werk’, zegt Luke. ‘Ik geniet ervan als ik die glimlach op hun gezicht zie of als mijn teksten ze aan het denken zetten’. In 2012 bracht Luke in eigen beheer al een aantal van de Verse Versjes uit, de jaren daarna schreef hij meer en meer. Nu is de bundel écht compleet en Lukes geduld werd beloond.

Welk gedicht is Luke het dierbaarst? Luke: het is een kort gedicht, maar ik hou ervan vanwege het ritme en de rijm. En het zegt ook veel over wat ik geleerd heb in het leven. Het gaat zo:

Eerst dacht ik
dat ik raar was

Toen vroeg ik me af
Of ik ook de enige was

Nu weet ik pas
Wat waar is…

….Dat niet ik,
maar de rest
best raar is!
 

En opeens wordt het een zegen om raar te zijn. Hij die dacht dat hij raar is, heeft een eigenzinnige kijk en een creatieve blik. En daarmee kon Luke deze bundel schrijven. Een ander dierbaar gedicht schreef Luke voor zijn kinderen na de echtscheiding. Hij las het laatst voor aan zijn zoontje: ‘Hij werd stil, bijna verlegen’.

Mijn papa was vroeger een superheld’, begint het. En dan volgt het verhaal over een supervader die het wereldkampioenschap liegen wint, die achterstevoren over water kan lopen, die het diploma water-naar-de-zee-dragen verdient en die bijna astronaut was geworden. Maar bovenal gaat dit gedicht over een vader die dol is op verzinnen, fantaseren en creëren. En wie wil er nou niet een vader die gedichten voor hem schrijft?

Vondsten
Verse Versjes staat vol mooie woordvondsten, kleine kwinkslagen,  over de ellendige gemoedstoestanden van appels en peren in de fruitmand: want de peer klaagt over zijn figuur en de sinaasappel vindt de mandarijn een na-aper, maar dan veel te klein. Het is een bundel over thuisdrinkers en wandelende takken die allemaal een luchtige levensles in zich dragen. Een bundel over vallen en opstaan en over de zwaarte en de lichtheid van het bestaan. Een bundel over Luke, maar vooral ook over jou.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt Verse Versjes bij Luke kopen! Prijs: € 9,95,-. Stuur een mailtje naar verseversjes@gmail.com en de Verse Versjes liggen dan binnenkort op jouw bureau! En natuurlijk signeert Luke het exemplaar graag voor jou!

Luke hoopt in de toekomst te kunnen optreden, zijn gedichten voor te dragen aan publiek, of andere mensen te helpen hun stem te vinden in de poëzie. 

Wegens succes start tweede training...

Hoe schrijf je een kerstkaart? Hoe maak...

Lezen & Schrijven krijgt een ro...

Vroeger heette het bibliotheek. Wij noem...

Fotoshoot Blue Monday

Onlangs vierden wij van Werk.Kom Blue Mo...
webdesign: Artis.