Het nieuwe leven in het mooiste land van Europa

15 februari

Wie helpt Aram aan het werk in Nederland?

In 2016 maakte de Koerdisch-Armeense Turk Aram een rondreis met zijn vrouw door Europa. Ze werden meteen verliefd op Nederland. Ons vrije land van klompen en molens, dat nog steeds bekend staat als een van de tolerantste landen ter wereld. In 2017 kwamen ze hier terug. De politieke situatie in Turkije was licht ontvlambaar na de mislukte couppoging in 2016. Honderden journalisten werden opgepakt. En juist dat was ook het beroep van Aram en zijn vrouw. Aram werkte voor een persdienst die niet regeringsgezind was. Ze verkeerden in de gevarenzone. Aram en zijn vrouw - die toen 7 maanden zwanger was - hadden twee keuzes. Aram: “We konden teruggaan naar Turkije. Dan zouden we waarschijnlijk in de gevangenis terechtkomen. Ons kind zou in die vreselijke situatie geboren worden. Of we konden in Nederland blijven en asiel aanvragen. Een heel nieuw leven opbouwen in het mooiste land van Europa.” Ze kozen voor de tweede optie.

Status en stabiliteit
Aram: “Toen begon een lange tocht langs verschillende AZC’s in het hoge Noorden van ons land. Ons dochtertje werd geboren en ze verhuisde in haar jonge leven dus al heel regelmatig. Uiteindelijk kwam er de status en de stabiliteit. Het gezin streek neer in het gezellige Stramproy, waar mensen in de lente en zomer samen op een bankje zitten en over het leven praten. Zijn vrouw heeft inmiddels een baan bij een Koerdische televisiezender in de buurt. Aram kon daar niet aan de slag, want hij is een man! Dit is namelijk een TV-zender speciaal van vrouwen voor vrouwen. Zeer geëmancipeerd zijn die Koerdische vrouwen.

Op zoek naar een baan
Aram doet hard zijn best om het Nederlands onder de knie te krijgen. Aram: “Ik heb nu B2 niveau, wat een wetenschappelijk niveau is. Sinds een paar weken loop ik op dinsdagmiddag stage bij de afdeling communicatie van Risse Groep.” Het schrijven in het Nederlands gaat hem al heel goed af! Ondertussen zoekt Aram naar een baan om de kost mee te verdienen. “En als ik een baan heb, zou ik daarnaast misschien kunnen studeren”, mijmert deze gemotiveerde man.

Leesfanaat
Inmiddels is Arams dochtertje al 4 jaar oud. Ze gaat nu naar de kleuterschool. Aram: “Ze spreekt al heel goed Nederlands. Beter dan haar moeder en ik! En ik lees haar regelmatig Nederlandse kinderboeken voor.” Misschien wordt zijn dochter net zo’n leesfanaat als haar papa. Aram leest graag wereldliteratuur. Hij houdt ook erg van de Turkse schrijver Orhan Pamuk, die de Nobelprijs voor literatuur won. En wie weet wordt Aram straks zelf schrijver van beroep in Nederland, als journalist of als communicatiemedewerker of misschien als auteur van diepzinnige boeken die zich afspelen in verre oorden. In Turkije of Koerdistan of misschien wel gewoon in Nederland!

Oproep voor werkgevers
Welke werkgever biedt deze hardwerkende, goed integrerende Turkse statushouder een kans? Neem vooral contact op met Arams consulent Boghos Tekeyan,
btekeyan@werkpuntkom.nl Aram staat open voor alle soorten werk.

Accountmanager Jos Fonteijn: “Ik wi...

“Als ik in het verleden langs het gebouw...

Maak kennis met Ryan Becker, stagia...

“Ik doe bij Werk.Kom iets commercieels,...

Het leven na de dood van Boet Kwart...

Hij overleefde een zelfmoordcrash en had...
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.