Taarten met een vleugje Syrië

20 november

Via Werk.Kom werkt statushouder Joyce Farah bij Bibliocenter! Een paar dagen per week werkt ze er als beveiliger en ongeveer 1 keer in de week verkoopt ze ook nog haar zelfgebakken taarten in de Koffieboekerij. Verder bouwt ze hard aan haar toekomst. Heel hard. Dit is het bijzondere verhaal van Joyce.

In de Koffieboekerij van Bibliocenter onthult Joyce Farah de crème-caramel taart die ze vandaag heeft gebakken. De taart glinstert in het schijnsel van het licht. Hij heeft qua vorm wat weg van een  vakkundig afgewerkte, levensgrote donut. De smaak is bijzonder voor ons Hollanders. Het lijkt alsof je letterlijk een vleugje van het oosterse Syrië proeft. Haar thuisland. Een paar jaar terug kwam Joyce als vluchteling naar Nederland. Ze verliet haar geliefde stad Aleppo zodra de eerste bommen vielen. Ze woonde een tijd in Libanon, totdat ze te horen kreeg dat ze naar Nederland mocht komen.

Inmiddels is de oudste bewoonde stad op aarde bijna helemaal van de aardbodem geveegd. ‘Het moeilijkste is het gemis’, zegt Joyce, ‘Veel familie en vrienden wonen nog in Syrië.’ Wat Joyce uit Aleppo heeft meegenomen, zijn mooie herinneringen. Herinneringen aan gezellige feestjes en andere gelegenheden, waarvoor ze in Syrië verrukkelijke taarten bakte. Ze leerde de kunst van haar moeder. Zij is ook in Nederland. De bibliotheek bood Joyce de kans haar bakkunst te verkopen in de koffiebar. Wanneer Joyce achter de balie staat in de Koffieboekerij komen klanten handenwrijvend binnen. “Ah, lekker, lekker ze heeft weer een nieuwe taart gebakken!” Joyce maakt een praatje met klanten en mensen weten dat zij dé Syrische bak-ster is.

Taal leren op het werk
Toen Joyce naar Nederland kwam, ging ze niet bij de pakken neer zitten. Ze werkte al als vrijwilliger bij Het Natuur- en Milieucentrum en bij de Koala-school. Toen ze bij Werk.Kom terechtkwam, kreeg ze al snel betaald werk. Ze kon beginnen als beveiliger in Bibliocenter. ‘Ik heb ook een functie als beveiliger hier, dat is mijn hoofdtaak. Ik loop rond en spreek migranten aan in het Arabisch. Als ze eten en drinken op een plek waar dat niet mag, vraag ik ze te verhuizen. Soms leg ik bijvoorbeeld uit hoe de printer werkt. De gemeente en Werk.Kom zochten twee beveiligers die goed Arabisch en Nederlands spraken, omdat statushouders die de bieb bezoeken niet altijd de taal machtig zijn. Joyce en haar collega Ali kunnen de statushouders beter helpen.’ Joyce praat vloeiend Nederlands. ‘Ik heb de taal geleerd op alle werkplekken waar ik inmiddels ben geweest. In de praktijk leer je het pas echt.’ Dat is nu precies de insteek van Werk.Kom en de Gemeente: statushouders gaan naar de taaltraining en tegelijk aan het werk, want in die praktijk leren ze de taal sneller.

Bouwen aan de toekomst
Het stadium van de taaltrainingen is Joyce inmiddels gepasseerd. ‘Ik droom er nu van dat ik over een paar jaar een Nederlands diploma op zak heb!’ Hoewel Joyce in Syrië een schoolniveau had dat gelijk staat aan wat we hier HAVO noemen, wil ze geen al te theoretische opleiding doen. ‘Ik hou eigenlijk niet van lezen!’, bekent ze, ‘En ik werk ook nog in een bibliotheek! Ik wil later werk doen waar ik mijn handen bij nodig heb.’ De handen van Joyce creëren nu smakelijke taarten en in de toekomst maken diezelfde handen kunstgebitten, kronen en bruggen op maat voor ieders gebit. Ze heeft namelijk gekozen voor de BBL-opleiding tot Tandtechnieker.

Met begeleiding van Werk.Kom kwam ze terecht bij Heltzel Tandtechniek in Weert. Hoewel de opleiding nog niet begonnen is, loopt Joyce in haar enthousiasme al één dag in de week stage bij Heltzel. Eerst keek ze bij collega’s de kunst af, nu friemelt ze zelf al regelmatig dingen in elkaar. Binnenkort start de opleiding. Een paar dagen per week werkt ze dan bij Heltzel en één dag gaat ze naar school. Ze heeft er zin in!
Werkcoach Karen Sengers is onder indruk van Joyce’s geestdrift. ‘Het is super leuk om met haar te werken. Ze is zo gemotiveerd en grijpt alles aan om haar doel te bereiken. Ze wil op allerlei manieren een bijdrage leveren op de Nederlandse arbeidsmarkt.’ Ook de collega bij de Koffieboekerij is dol op Joyce: ‘Ze is een fantastische collega. Petje af voor hoe zij haar weg vindt in Nederland!’

En als Joyce bezig is met haar opleiding, wil ze toch zo nu en dan haar biebbezoekers verwennen met een taart. Kom vooral eens proeven bij de bieb! Het zijn aanraders, die taarten met dat vleugje Syrië.

Nieuwe Nederlanders krijgen certifi...

De afgelopen 10 weken hebben deze status...

Werk.Kom kijkt tevreden terug op de...

Werk.Kom kijkt tevreden terug op de bane...

Gratis fietslessen bij Werk.Kom

Kun jij nog niet fietsen of ken jij iema...
webdesign: Artis.