Ik zit klem…

20 juni

Als werkcoach begeleiden we namens Sociaal Ontwikkelbedrijf Risse Groep onze medewerkers tijdens hun detachering bij externe bedrijven. Dagelijks lopen we aan tegen de #Ik zit klem effecten.

Onze medewerkers krijgen op verschillende vlakken ondersteuning van diverse instanties. De dagelijkse balans in hun leven is uitermate belangrijk. Maar wat als de balans niet meer in balans is doordat hun financiële middelen niet toenemen en de kosten wel?

Onze mensen hebben veelal meer zorg nodig maar door toenemende kosten van ook de zorgverzekering maken zij soms ongezonde keuzes. Doordat er minder geld is mijden ze zorg die voor hun van essentieel belang is. Klachten worden ernstiger, ziekteverzuim neemt toe en de angst om hun baan te verliezen neemt toe. Dus de geestelijke gezondheid wordt minder.

Als dan baanverlies zijn intrede doet moet iemand nog creatiever te werk aan om de eindjes aan elkaar te knopen. Een gevolg daarvan is soms het opbouwen van schulden.

Het domino effect van #Ik zit klem. Men rolt van het een in het ander.

Zo ook iemand die afhankelijk is van een auto om naar het werk te komen. De brandstofprijzen nemen toe en onderhoudskosten ook. Als je geen geld meer hebt om je auto te tanken kun je niet op je werk komen. Erger nog als je auto kapot is waar haal je geld vandaan om die te laten maken? Baanverlies ligt op de loer. Mensen kunnen dan minder slimme keuzes maken.

Maar ook door toenemende kosten van je levensonderhoud kun je soms geen gebruik maken van regelingen die er juist voor zijn om je te helpen. Stel je wordt 60 en wil gebruikmaken van de RVU-regeling zodat je alvast 1 dag per week minder kunt gaan werken. Fysiek heb je die dag nodig om tot rust te komen. Maar financieel kun je het inkomstenverlies niet missen en dus blijf je fulltime werken. Met kans op uitval en alle bijkomstigheden.

Wij zien dat mensen meer stress ervaren, toenemend ziekteverzuim en aantasting van het welzijn van mensen. Dat onze medewerkers zo de dupe worden van deze ontwikkeling is zo triest om te zien. #ikzitklem

Over: #Ik zit klem

Deze bijdrage is onderdeel van de campagne #Ik zit klem van Cedris, waarin aandacht gevraagd wordt voor de (financiële) uitdagingen die medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven tegenkomen. In persoonlijke verhalen vertellen we de lezer hoe mensen klem zitten. Zo starten we samen het gesprek over war er nodig is om uit deze moeilijke situaties te komen.

 

Vacature Salarisadministrateur

24 uur per week (Medewerker beleidsuitvo...

Vacature jobhunter statushouders 32...

  VACATURE JOBHUNTER STATUSHOUDERS 32-36...

Elean is een meester-motivator!

“Laatst heb ik de grafrede geschreven vo...
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.