Aris is nu officieel Werkcoach!

20 februari

Toen Werk.Kom de fietslessen overnam van Punt Welzijn ging er een wereld open voor Aris Al Shamas. Zij werkte al geruime tijd als vrijwilligster bij Punt Welzijn waar zij de fietslessen gaf. De lessen waren vooral voor anderstaligen en met name vrouwen. Aris is van Irakese afkomst en spreekt Arabisch waardoor zij de dames klaar kon stomen voor het oerhollandse transportmiddel: de fiets. Zij gaf daarnaast ook verkeerslessen, want met alleen leren fietsen kom je er niet! Ze had haar visitekaartje afgegeven bij Werk.kom. Dus toen er een traineehip Werkcoaches vacant kwam, werd Aris gevraagd of ze interesse had.

Op 11 januari 2022 begon Aris als Trainee Werkcoach. In tegenstelling tot haar collega’s had zij geen werkervaring die paste bij de functie Werkcoach. Aris had in Irak informatica gestudeerd. In haar omgeving zeiden mensen vaker dat ze goed mensen kon begeleiden. Uit het assessment kwam dan ook dat ze of juf zou kunnen worden of coach. Daaruit bleek ook dat Aris de benodigde eigenschappen bezat om een werkcoach te worden. De rest kon haar worden geleerd. En dat is zo gebleken, want op 1 januari 2025 is Aris volwaardig werkcoach. Ze heeft het traineeship succesvol afgerond met een presentatie voor haar collega’s.

Wat vond je het lastigst?

“De twijfelmomenten vond ik lastig. Als er een vraag kwam en ik wist niet precies het antwoord. Ik legde de lat hoog en ik was heel streng voor mezelf. Stel dat iemand mij niet heeft begrepen dan moest ik accepteren dat ik niet alles meteen goed kon uitleggen. Ik leerde in meer zinnen uit te leggen wat ik wilde zeggen. Mijn strengheid zat me in de weg. Ik blijf streng voor mijzelf, maar veel minder dan 3 jaar geleden. Door de ervaring kan ik beter relativeren.

Mijn taal was voor mijn gevoel niet goed genoeg. In mijn eigen taal voelt het zo intens en ik had niet het gevoel dat ik dingen goed in het Nederlands kon uitleggen. Soms noteerde ik bijna alles wat ik hoorde: nieuwe woorden, namen van locaties of werkprocessen. ’s Avonds, nadat mijn kinderen sliepen, zocht ik op internet naar de betekenis om beter te begrijpen waar het over ging. Ook waren afkortingen zoals SW en LWM, LKS en WMO moeilijk voor mij. Door verbetering van mijn woordenschat kan ik het nu beter. Maar dat wil ik nog beter kunnen. Ondanks de moeilijkheden heb ik veel successen behaald, zo kan ik beter concepten uitleggen in de taal en ik heb nu een officiële functie als werkcoach!"

Waar ben je trots op?

“Anderen zagen in mij een vlammetje branden dat ik zelf nog niet zag. Nu voel ik het vlammetje heviger branden en merk dat meer mensen het ook zien.  Ondanks dat anderen dachten dat ik het niet kon, heb ik het toch gedaan en ben ik nu werkcoach. Geld was niet belangrijk, maar vooral groeien en ontwikkelen. Ik voelde me uitgedaagd tijdens de voorbereiding van mijn evaluatiepresentatie, omdat ik besefte hoe vol deze jaren waren met moeilijkheden en uitdagingen. Maar deze hebben me geholpen om te groeien.

Ik wil dat mijn kinderen trots op mij zijn. Zij spreken goed Nederlands en ontwikkelen zich. Op een gegeven moment zouden de kinderen misschien meer weten dan ik. Ik wil zelf een voorbeeld kunnen zijn.

Er waren evenveel mensen die mij aanmoedigden als mensen die twijfelden aan mijn capaciteiten. Mijn doorzettingsvermogen zegevierde en kijk eens waar ik nu sta.”

Wat heeft het je gebracht?

“Ik wist niet dat mensen coachen mijn beroep zou worden. Ik heb ooit gedacht dat ik door de moeilijke Nederlandse taal geen baan zou kunnen vinden, die zou passen bij mijn capaciteiten. Een dergelijke baan vereist een hoog taalniveau zodat ik mijn werk optimaal zou kunnen uitvoeren. Mijn Nederlands is sterk verbeterd. Mijn woordenschat is toegenomen. Ik heb nu een baan die past bij mij.”

Wat zijn je tips voor de lezers?

Als je iets wilt, werk hard genoeg. Zet je 100% in, dan kun je het bereiken. Niets doen is geen optie. Opgeven ook niet. Als je niets probeert dan weet je het niet. Probeer het maar. Dit geef ik ook door aan de mensen die ik begeleid.

 

Wat heeft Aris het team gebracht?

Aris is de eerste twee jaren begeleid door Marianne Balogh, zij gaf haar tijd om kennis op te doen. Toen Marianne een andere weg insloeg bij De Risse nam Kim Hendriks het over. Kim geeft aan dat er behoefte was aan iemand met een andere culturele achtergrond door verbreding van de doelgroep. Aris geeft het team inzicht in andere culturen. Wat is de beste manier om te gaan met medewerkers uit andere werelddelen om goed te kunnen samenwerken?

Kim heeft Aris zien groeien. “Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen en is zelfstandiger geworden. Toen ze de presentatie gaf, was ik trots op haar”.

De beloning voor haar harde werken is dat Aris nu de HBO opleiding Jobcoach bij Elan mag gaan volgen. Inmiddels werkt ze 24 uur en is ze klaar voor de nieuwe stap in haar ontwikkeling. Aris tot slot: Mijn proces heeft een hele positieve impact op me gemaakt. Ik weet dat de weg nog lang is, maar ik ben enthousiast over de volgende stappen in mijn carrière. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en hen laten zien dat het de uitdagingen zijn die succes creëren."

 

Aris is nu officieel Werkcoach!

Toen Werk.Kom de fietslessen overnam van...

Thijs Spierings onderweg op de heft...

Zijn droom is vrachtwagenchauffeur worde...

Harrie Somers is geliefd bij Rijver...

Vandaag een mooie bijdrage van onze bevl...
Bron: communicatie Werk.Kom
Bron: communicatie Werk.Kom
Marketing & communicatie Risse Groep
Marketing & communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.