“Hoeveel uur wil je werken?” Antwoord: “Maakt niet uit: 40 – 60 of 70 uur, als ik maar mag beginnen!” De meeste Oekraïners die bij de Adviseurs Werkgeversdiensten van Werk.Kom op intake komen zijn enthousiast om te beginnen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze kunnen bijna niet wachten. ‘Kan ik morgen al beginnen?’, vragen ze regelmatig. “Als we meteen een match kunnen maken, duurt het vaak nog twee weken voordat alles geregeld is. We moeten ze dus soms een beetje in toom houden”, lacht Katja Gruijthuijsen, “Ze hebben en prima mentaliteit en het zijn harde werkers.”
Doen!
Werk.Kom houdt andersom ook erg van actie. Want dat is onze kracht: ‘Doen’! Toen de eerste Oekraïners naar Nederland kwamen stond Werk.Kom al heel snel klaar om ze te helpen. Gelukkig hoeven asielzoekers niet meer te wachten op een verblijfsstatus voordat ze aan de slag kunnen. Adviseurs Werkgeversdiensten Katja Gruijthuijsen, Marco Vink, Jos Fonteijn en Ryan Becker betrokken snel een kantoor in het Van Horne Kwartier en ze gingen elke donderdag voortvarend aan de slag. “Wat wil je en wat kun je?”, waren de eerste vragen die ze mensen stelden. Er komen Oekraïners met allerlei achtergronden: de één is jurist, de ander kok, weer een ander is eigenares van een reisbureau.
Huwelijksaanzoek
Ook vanuit de werkgevers is er veel interesse in deze doelgroep. Er zijn werkplekken bij productiebedrijven, schoonmaakbedrijven en in andere sectoren. Het distributiecentrum van Lidl heeft al heel wat mensen aangenomen. “We gaan eerst met ze naar de rondleiding bij Lidl,” vertelt Katja. “De presentatie is helemaal in het Engels en er is ook een tolk bij. De laatste keer dat we daar waren riep een vrouw bij de presentatie iets in het Oekraïens. Iedereen begon te lachen. De leidinggevende vroeg wat de vrouw had gezegd. “Ze wil met u trouwen!”, zei iemand. “Omdat ze u zo knap vindt!”
Vijftien mensen op de stoep
“Laatst was er een bijeenkomst van Land van Horne omdat zij arbeidsplekken hebben voor medewerkers in de huishouding. Er zouden in eerste instantie vijf mensen komen, maar er stonden uiteindelijk vijftien mensen op de stoep. Het had zich al rondgepraat! We vinden het fijn dat we deze mensen kunnen helpen. Ze hebben zo veel meegemaakt,” zegt Katja. En als er nog meer werkgevers zijn die na het lezen van dit artikel kansen willen bieden aan Oekraïners, neem dan vooral contact op met Werk.Kom!, via Katja Gruijthuijsen (kgruijthuijsen@werkpuntkom.nl) of Marco Vink (mvink@werkpuntkom.nl).
(Jos Fonteijn staat niet op de foto)