In jezelf leren geloven tijdens Empowerment-training

9 december

“De eerste keer kwamen de deelnemers binnen met een gevoel van ‘pffff dit is alweer het zoveelste traject’, maar al snel zag ik een hele positieve en gepassioneerde groep!”, vertelt Cilla Ezerman enthousiast. Zij verzorgt bij Werk.Kom de Empowerment-training als onderdeel van het project Werken aan je Toekomst. Kandidaten die 2 jaar of langer werkloos zijn groeien binnen dit traject naar een volgende stap op de arbeidsmarkt. De aanpak is anders. Er wordt niet ouderwets gereageerd op vacatures. De kandidaten worden ervan bewust gemaakt dat ze nu eens zelf het heft in handen moeten nemen: “Neem zelf de regie, ontdek je eigen talent en ga doelgericht te werk,”  is het credo.

Deel één van de route die zij volgen is deze Empowerment-training.

Cilla vertelt: “Het is mooi hoe Werk.Kom steeds naar manieren zoekt om mensen te activeren. De deelnemers aan de training hebben veel tegenslagen gekend, maar Werk.Kom blijft vertrouwen in ze hebben. ‘Blijf in jezelf geloven!’ is de boodschap. En tijdens de training beginnen ze weer langzaam te geloven in zichzelf.”

Kies je eigen pad
In deel l van de training mogen de kandidaten dromen: ‘Kies je eigen pad. Jij bent zelf aan zet.’ Ze visualiseren een ideale werkdag. Wat doen ze dan? Het mag van alles zijn, je kunt het zo gek niet bedenken. Tijdens deze sessie komen ze erachter waar ze écht graag naartoe willen werken. De een wil een BBL-opleiding in de zorg volgen, een ander wil ervoor zorgen dat zijn diploma uit het buitenland in Nederland erkend wordt. De hamvraag is: ‘Wat kun jij allemaal als je een realistisch beeld schetst? En wat doe je dan het allerliefst?

Wat gaan we anders doen?
In deel ll van de training staat de vraag ‘Wat gaan we anders doen?’ centraal. Hoe kun je de afstand verkleinen tussen wat je hebt gedaan en in de toekomst wilt gaan doen? We werken aan de presentatie en het verhaal dat ze over zichzelf vertellen, want ook dat is een keuze. En tot slot gaat het over de stappen die ze zelf kunnen gaan zetten om dichter bij hun doel en ideale werkplek uit te komen.

Kandidaat centraal
In deel lll van de training presenteren de kandidaten hun plannen aan Werk.Kom. “Belangrijk is dat ze daarbij de juiste vraag stellen? ‘Waar willen ze naartoe, wat kunnen ze zelf doen en hoe kan Werk.Kom hen daarbij helpen?’ De kandidaat en zijn of haar hulpvraag staan helemaal centraal in deze training.”

Omzetten in iets positiefs
Cilla:  “Ik heb de deelnemers hopelijk het volgende besef meegegeven: ‘Ik ben aan zet. Ik ben de enige die verandering aan kan brengen in mijn situatie.’ En van Cilla nemen ze dat zeker aan. Zij knokte zichzelf namelijk ook ooit terug vanuit de bijstand. Je kunt al je tragiek omzetten in iets positiefs, als je er maar hard genoeg in gelooft en er ook dingen voor doet. Cilla: “Mijn motto is: ‘Gewoon doen, twijfelen kan achteraf ook’.” Zo ging Cilla eens vanuit de ondernemersgedachte aan de slag met bijstandsmoeders. Een groot aantal van deze vrouwen kwam aan het werk. Het ministerie van SZW noemde dit ‘een zeer kansrijke aanpak’. Ook hier was het credo: ‘Gewoon doen!’

Ideale werknemer
En de kandidaten binnen Werken aan je Toekomst zijn inmiddels al begonnen aan hun volgende stap. Ze stellen een persoonlijk ontwikkelplan op met een coach en uiteindelijk maken ze een eigen sollicitatievideo die getoond wordt aan werkgevers in de regio. Wie weet vinden zij zo hun ideale werknemer. Iets wat ze alleen op grond van hun CV misschien nooit vermoed hadden.  

Vacature jobhunter statushouders 32...

  VACATURE JOBHUNTER STATUSHOUDERS 32-36...

Elean is een meester-motivator!

“Laatst heb ik de grafrede geschreven vo...

Vacature: Consulent intake & di...

18-36 uur per week Inschaling CAO SGO Me...
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.